Aanstaande vrijdag 19 juli om 19.00 uur zullen onze Aarlese Reuzen Boel en Nölle opnieuw deelnemen aan de opening van de beroemde Tilburgse zomerkermis. En daarbij zullen ze worden vergezeld door de reuzen van Goirle en Riel en Gullemoei uit Gilze. De onderlinge banden tussen de reuzen uit Noord-Brabant blijven hecht. Er zullen vijf Brabantse reuzen deelnemen op uitnodiging van het Tilburgse Reuzengilde, dat door een tekort aan medewerkers niet meer actief is.

De Brabantse reuzen staan in een eeuwenoude traditie waarbij zij stonden voor de bescherming van cultuur en erfgoed van dorp of stad, maar ook wel ingezet werden als afschrikking van kwade invloeden en zelfs bij Katholieke processies. Met name in België, Frankrijk en Spanje zijn duizenden reuzen bekend, maar ook in Duitsland en Italië vind je ze. 

Het aantal reuzen in Nederland is kort geleden met een groot aantal toegenomen. In Gouda en Alkmaar zijn grote groepen reuzen gebouwd om feestelijke stadsjubilea kleur te geven. Het totaal aantal reuzen in Nederland, staat daardoor op het respectabele aantal van 59. De nog jonge reuzen Boel en Nölle – elk bijna 4 meter hoog – personifiëren het bekende Aarlese zangduo en staan voor saamhorigheid, plezier en de bescherming van de eigen identiteit van Aarle-Rixtel. En een derde reusje is op komst. Wat dat betreft hopen we dat ook in de andere Laarbeekse kernen initiatieven zullen ontstaan voor eigen reuzen. 

De opening van de Tilburgse kermis vindt dit jaar plaats bij de Bierhal op het Willemsplein. De Reuzen worden opgebouwd op de Bisschop Zwijsenstraat en vandaar zullen we met 5 reuzen optrekken naar het Willemsplein waar de officiële opening van Brabants grootste kermis zal plaats vinden. 

Vorig jaar waren de Aarlese reuzen ook bij de opening van de Tilburgse kermis en ontmoetten op de openingsavond nog heel wat dorpsgenoten. Het werd uiteindelijk een uitbundige avond. Boel en Nölle en het Reuzengilde stonden garant voor een vrolijke boel. Komt u ons ook mee aanmoedigen in Tilburg?